9667,34%2,95
38,76% 0,00
43,22% -0,97
4019,47% -2,98
6522,34% -2,92
Çetin Ay – Uluslararası İş İnsanı ve Siyasetçi
Anadolu’nun genetik mirası, Türkiye’nin onuru olan Kangal köpeklerinin sıcak iklimli ülkelere satışı gündemde. Aralarında Suudi Arabistan’ın da bulunduğu üç ülkenin Kangal talebi, kamuoyunda ciddi tepki çekti.
Doğal yaşam alanı soğuk iklim olan Kangalların, 40-50 derece sıcaklığa sahip çöl ülkelerine gönderilmesi, hayvanseverler ve uzmanlar tarafından “canlı işkencesi” olarak değerlendiriliyor. Zira Kangal köpekleri sıcağa karşı dayanıklı değildir. Derin kürk yapıları ve fizyolojileri soğuk hava koşullarına uyumludur. Sıcak hava ise bu hayvanlar için fiziksel tükeniş ve psikolojik travma demektir.
“Kangal’ı çöle göndermek; merhameti ihraç etmektir”
Konuyla ilgili açıklamada bulunan uluslararası iş insanı ve siyasetçi Çetin Ay, sert ifadeler kullandı:
“Kangal bir köpek değil, bu milletin tarihidir. Sıcak ülkelere ihracı, sadece bir hayvana değil, bir kültüre ihanettir. Yasalar buna izin verse de vicdan asla vermez. Kaldı ki Türkiye’de bile sokak hayvanları yeterince korunmazken, bu kıymetli türü para uğruna çöle göndermek ne ahlaka ne de insanlığa sığar.”
Ay, yıllardır yürürlükte olan ve Kangalların yurtdışına çıkarılmasını yasaklayan uygulamaların gevşetilmesine de tepki gösterdi:
“Devlet, yıllar boyunca Kangal ihracatına izin vermedi. Çünkü bu mesele sadece ticaret değil, aynı zamanda hayvan refahıydı. Şimdi ne değişti? Sadece döviz kuruna bakanlar mı kaldı geriye? Bu ülkede artık merhamet de mi özelleştirildi?”
Hayvan hakları, kalkınmanın ahlaki ölçüsüdür
Çetin Ay açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı:
“Hayvana merhameti olmayanın, insana da hayrı olmaz. Kangal köpeği Türkiye’nin yüz akıdır. O çölü değil, dağları sever. Karanlığı değil, sadakati bilir. Böyle bir canlıyı çöle sürmek, bir aslanı zincire vurmaktan farksızdır.”
Hayvanseverler ise bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan resmi bir açıklama bekliyor. Türkiye’nin kadim mirası olan Kangalların doğasına aykırı şekilde ihraç edilmesi halinde, hukuki süreçlerin de gündeme gelmesi bekleniyor.